Co se stalo: Zima 2023

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

18. 4. 2023
dění v Mitonu
naše firmy

Startupový svět prochází obdobím útlumu a celé to trochu připomíná ruletu. Otázka, kdy zas bude všechno lepší, je rozhodně za víc než jen za milion dolarů. Co se dělo poslední měsíce u nás? 

Ruleta

Pro většinu founderů byl poslední rok extrémně těžký, a to se ani v normálních časech nejedná o zrovna jednoduché povolání. (A kdy vlastně byly naposled normální časy?) Startupový svět má ale jednu obrovskou výhodu - změnu a přizpůsobení má ve svém DNA. 

Rohlík: Tomáš Čupr píše newsletter. Dává nahlédnout, jak první český unicorn bojuje s krizí.

Bonami: CEO Pavel Vopařil shrnul poslední rok na svém LinkedINu a pro Czechcrunch.

Koho hledají: CMO

Scuk: Kdo to měl vlastně loni lehké? Founder Scuku Kamil Demuth o scukovém “loni” vyprávěl v podcastu Tomáše Bravermana.

Biano: Plány vyhledávače nábytku Biano popisoval jeho šéf Mišo Zelinka ve Forbesu.

Koho hledají: Head of business

Glami: Módní vyhledávač Glami má nového CEO, kterým je Jánko Kešelák. Taky řadu nových seniorních posil. Firma navíc úspěšně dokončila sloučení s akvírovaným Stileem.

Driveto je nejrychleji rostoucí český startup podle Financial Times, loni v obratu překonalo 300 mil. korun. Vy ještě neřídíte auto z Driveta?

VOS, globálně úspěšná appka pro lepší duševní zdraví, získal novou investici 36 mil. korun. Bonus pro české zákazníky: prémiová verze aplikace je nově dostupná na Multisportku.

Psyon: Ještě jednou duševní zdraví. První evropská psychedelická klinika má za sebou 2 roky, stovky sezení s ketaminem, uzavřené smlouvy s pojišťovnami, na čase je expanze. Shrnutí najdete tady na blogu.

Knihobot: Knižní sekáč rozšířil spolupráci s Levnými knihami na celou zemi, takže teď už fakt můžete knihy vracet stejně pohodlně jako lahváče.

Koho hledají: HR manažera/ku. Šéfa/ku expanze.

Reas má nejlepší data o realitním trhu a co-founder Hynek Husník říká, že jsme už dost možná konečně narazili na dno.

Qerko získalo cenu publika v Appce roku. A není divu, protože jak Qerko jednou zkusíte, už nebudete chtít v restauraci platit jinak. Jeho CEO Lukáš Kovač dal rozhovor pro Forbes.

Coinmate statečně zápasí s požadavky státu a bank na krypto firmy. Jeho šéf Roman Valihrach to před pár dny shrnul pro Czechcrunch.

EquiLibre: CEO AI startupu EquiLibre Martin Schmid se vyjadřoval pro článek AI Can Write a Song, but It Can’t Beat the Market publikovaný na The Wall Street Journal.

Pokud vás zajímá krypto, náš krypto fond Miton C obsazuje pozice Engineering Lead a Senior Full Stack Engineer pro projekt Xverse, což je bitcoin peněženka pro web3.

Campiri: Zatímco na začátku roku 2022 jste mohli vybírat z nabídky 120 vozů, o rok později toto číslo narostlo na více než 700. Počet objednávek vyšplhal loni na téměř dva tisíce.

Behavera: Všichni čekáme, že bude na trhu víc super lidí, ale co když se nedočkáme? Důležité je dávat bacha na péči o stávající hvězdy. Mluvil o tom i Igor Kubíček pro Czechcrunch.

StartupJobs: Minimálně hledání technických lidí je ale prý snazší. Tým StartupJobs také vydal pravidelný Startup Report 2022.

100ks: K tiskům od současných českých umělců v limitovaných 100kusových sériích přidává originály.

100ks a Marta Gruber

ESOPasap: Snažíme se prokopnout legislativní zakotvení ESOPů v Česku. Spustili jsme ESOPasap.cz, téma rezonuje (Czechcrunch, E15, iDnes), iniciativa už má přes stovku podporovatelů. Na tahu je vláda, která má motivační akciové programy ve svém programovém prohlášení. Držte palce.

ESOPasap

Co číst a poslouchat

Nebo co se potkat osobně? V našich kancelářích se konají hned dvě otevřené série AI eventů.

Allbirds

Na závěr seriózní doporučení ohledně nejpohodlnějších tenisek na světě.

P. S. Koho hledáme v Mitonu?

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat