Co se stalo: Zima 2022

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

18. 4. 2022
dění v Mitonu
naše firmy
nové investice

Ve shrnutí zimy 2022 lze jen těžko nemluvit o válce. V marastu, který přináší, lze ale najít i pozitivní momenty. Třeba způsoby, kterými se Česko a jeho firmy snaží pomáhat.

Společně pro Ukrajinu

Český byznys se emancipuje, firmy čím dál víc působí ve veřejném prostoru jako dobrý příklad. Ukázalo se to i v souvislosti s válkou na Ukrajině.

My jsme náš 20milionový příspěvek rozdělili na dvě části. 9 miliónů korun jsme poslali přímo organizacím (Člověku v tísni, Adře a Českému červenému kříži), 1 milión Kč poslalo GLAMI. Dalších 10 miliónů jsme nabídli našim firmám na podporu jejich pomoci, která by jinak byla nad rámec jejich rozpočtu.

Obecně platí, že nějak pomohly a pomáhají snad úplně všechny firmy z našeho portfolia. Šampionem v rychlé a efektivní pomoci se jako vždy ukázal Rohlík. V Rohlíku dlouhodobě spolupracují mimo jiné i s Člověkem v tísni, který pak dotované potraviny rozděluje tam, kde jsou nejvíce potřeba. Po domluvě s týmem Rohlíku jsme uvolnili 2,5 mil. korun, které šly právě na tento účel.

Práce pro lidi z Ukrajiny je také obrovské téma. Cílem Grasonu je dát jim možnost si najít legální práci napřímo bez prostředníků a s transparentním vyplácením. A to jak stálé, tak především flexibilní úvazky, protože z Ukrajiny prchají především ženy s dětmi. Více o tom píše třeba zakladatel Grasonu Karel Mařík na svém LinkedINu, Grason se také spojil s Nelisou a Středočeským krajem. Je nám ctí, že je v tom můžeme podporovat.

Integrace ukrajinských uprchlíků PAQ

Právě spolupráce soukromého a veřejného sektoru byla tématem skvělé akce, kterou organizovala Via Clarita. Obsahovým základem byla studie PAQ Research a Českých priorit “Integrace uprchlíků v ČR”. Zde najdete shrnutí toho nejdůležitějšího, moc ale doporučuju prohlédnout hlavně prezentaci plnou důležitých dat. Bez nich si jde rozsah aktuální imigrační vlny jen těžko představit a připustit.

Czechcrunch 5 top transakcí 2021

Teď ze startupové oblasti: Czechcrunch sepsal přehled 5 nejdůležitějších transakcí v technologickém sektoru. Udělalo nám radost, že tři z těchto pěti obchodů se týkají firem z našeho portfolia. Konkrétně jde o Rohlik Group, Rossum a Twisto.

Fondy ve Forbesu

Taky se nás ptali z Forbesu, kolik peněz jsme investovali v loňském roce. Odpověděli jsme a pak se z článku dozvěděli, že to bylo nejvíce z českých startupových fondů. Těžko říct, jak to bude letos. E15 přinesla článek o tom, jak válka mění vše včetně investičních strategií.

M+K

Zpět k pozitivnějším změnám. Do Miton týmu přibyly Kateřina Chvalinová jako finanční manažerka a Markéta Nováková jako HR business partner (více na blogu). Další dva kolegy/ně aktuálně hledáme, konkrétně recruiter/ku a analytičku/analytika.

Cinkatko Bara

O recruitingu jsem si povídala i v nové epizodě našeho podcastu. Mým hostem byla Barbora Habětínková ze Shipmonku, kde při hledání technických lidí nedělají kompromisy. Tady je rozhovor s Bárou.

Kromě nových kolegyň do Mitonu přibyly i dvě společnosti - krypto burza Coinmate a krypto platební brána Confirmo. Další peníze jsme investovali také do Qerka, Boataround, Nelisy, Scuku a Knihobotu.

Co číst a poslouchat

Předchozí shrnutí: Co se stalo v roce 2021

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat