Co se stalo: Zima 2021

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

8. 4. 2021
dění v Mitonu
naše firmy

Co říct o začátku letošního roku? Kromě toho, že uplynul rok od začátku pandemie, se naštěstí stala i řada pozitivních věcí. Nástup online služeb pokračoval zvýšeným tempem, a covid přinesl i další fajn trendy.

Třeba návrat k přírodě a obytňákům. Jak jsme měsíce zavření mezi zdmi svých bytů, čím dál víc toužíme vypadnout do přírody. Díky tomu vznikají nové projekty, které nám to umožňují. Jedním z nich je Campiri, díky kterému si můžete snadno pronajmout obytný vůz. My jsme do Campiri investovali a těšíme se na léto.

Už před covidem znamenaly nákupy na Rohlíku výrazné ulehčení života pro desítky tisíc domácností, teď je jeho mise ještě silnější. Jedním z viditelných důkazů je investice ve výši 230 mil. dolarů, kterou Rohlík získal na expanzi do zahraničí. K Česku, Maďarsku a Rakousku tak přibyde Německo a další země jsou v pořadí. S dalšími peckami Rohlíku od května pomůže marketingová superstar Jakub Petřina, který přichází z Airbank.

Pářa v Bonami skladu

Bonami loni utržilo 1,5 miliardy korun a EBITDA činila 80 mil. Kč. Letošek si v Bonami nejdřív pečlivě naplánovali a pak plány hodili do koše a udělali nové, ambicióznější. Více o tom píše Pavel Vopařil na svém LinkedINu.

Jede i Driveto. Jen za loňský rok uzavřelo více než 1000 smluv a o flexibilním pronájmu automobilu uvažuje čím dál více českých zákazníků. Dokonce si toho všiml i jeden z velkých hráčů, který si myslí, že to nemůže fungovat. Dřív se něco podobného říkalo o online nákupech jídla.

Filip SJ 2021

Daří se i StartupJobs. Zakladatel Filip Mikschik shrnul rok 2020 pro Czechcrunch. Pod StartupJobs taky běží, zatím v testovacím režimu, jeden úplně nový projekt. Seznamte se s Nelisou.

product discovery page

O naší "stáji" nazvané Miton Psychonauts už asi víte. Máme jich ale víc. Jednou z nich je Miton Product Discovery. Projekty, které sem patří, dosahují měsíční návštěvnosti přes 50 mil. návštěv a e-shopům za rok 2020 zprostředkovaly tržby přes 300 mil. euro.

V Mitonu máme takový malý interní cíl. Mít do roku 2030 alespoň 30 zástupců ve Forbes 30pod30. Letos jsme si udělali dvě čárky za Davida a Hynka, třetí za Karolínu (i když Replug.me nepatří do portfolia, hodně se kamarádíme) a čtvrtou za... To je zatím tajemství.

Kdyby vás zajímalo víc o tom, co jsou zač, pusťte si třeba rozhovor s Davidem na DVTV nebo si přečtěte rozhovor s Hynkem na Czechcrunchi. Díky jeho práci mj. existuje taky Atlas cen. A s Karolínou máme hned dvě epizody Cinkátka.

Terapio ilustracni

Když už jsme u mladých a nadějných, tady je ještě jeden tip na zajímavé čtení. Chádí mluvil pro Forbes o tom, jak ho rozvod dovedl nejdřív na terapii a pak k založení Terap.io.

UlovDomov a ceny nájmů 2020

A když už jsme u dat z realitního trhu. Zatímco Reas dělá fantastickou práci na poli cen bytů, UlovDomov se etabluje na trhu cen s nájemním bydlením. Jeho tým pravidelně analyzuje trendy a píše z nich pravidelné reporty. A že se toho na trhu s nájmy dělo loni hodně. Přečtěte si třeba tuhle analýzu o poklesu nájmů na E15 a rovnou i ohlédnutí UlovDomov za rokem 2020 a výhled na ten letošní.

Ještě se obloukem vrátíme k létu a přírodě. Co takhle strávit prázdniny na jachtě? Jestli vás to láká, radši neváhejte. Boataround hlásí, že zájem bude větší než nabídka. A jeho spoluzakladatel Pavel přidává tipy na pět míst, kam se vydat.

RandomMeets

Co se tak jednou týdně na 15 minut náhodně potkat s někým z kolegů? Dřív to šlo u kávovaru, teď je ale příležitostí poněkud méně. Proto vřele doporučujeme nástroj RandomMeets, který vznikl v Glami. Máme tam například skupinu napříč Miton firmami a je fajn být jednou týdně překvapený, koho nového díky RandomMeets potkáte. Na 15 minut to nebolí ani největší introverty.

P. S. Pokud patříte do Mitonu a o nástroji slyšíte poprvé, napište mi, pošlu vám pozvánku do naší seznamky. Je nás tam už skoro padesát :)

Pohádkových 100 000

Za zimu jsme stihli natočit tři nové epizody Cinkátka. (Cinkátko taky překonalo 30 tisíc přehrání. Náš druhý podcast, Kolíbka, pak dokonce 100 tisíc přehrání. Je vlastně uklidňující vědět, že pohádky táhnou víc než moudra o byznysu.)

O Rossumu bylo slyšet i jinak. Poslední dobou o sobě moc nemluvili, protože měli spoustu práce, přitom je určitě čím se chlubit. Tady něco o loňském trojnásobném růstu, tady zase něco pro všechny z vás, které by lákalo pracovat pro budoucího jednorožce. Protože přesně tam Rossum míří.

No a kdyby vás nechtěli v Rossumu, budou vás chtít v jiné naší firmě, to je skoro jistá věc. Stále hledáme zvědavé a chytré lidi.

Co číst a poslouchat

  • Working Backwards. O konkrétních zásadách, technikách a nástrojích, které fungují v Amazonu - a mohou snadno fungovat i ve vaší firmě. Věcně, prakticky a návodně napsané.
  • Almanack of Naval Ravikant. A Guide to Wealth and Happiness. Náš oblíbený digitální mudrcs pragmatickým pohledem na bohatství a štěstí. Digitální verze je zadarmo, navíc s předmluvou od Tima Ferrisse :)
  • Venture Capital Deals 2020. Analýza českého dění od advokátní kanceláře Mavericks, která se na startupy specializuje.
  • Balanc. Pořad a podcast radia Wave o duševním zdraví. Fajn obsah i moderátor Petr Bouška.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat