Co se stalo: Podzim/zima 2023

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

4. 1. 2024
dění v Mitonu

“Investice do českých startupů se meziročně snížily o 75 %,” píše Czechcrunch. Nicméně i tak se loni děly věci. Pojďme se na poslední měsíce podívat z našeho pohledu.

Miton allhands ve Vnitroblocku

ESOP

Největší novinkou mohla být novela zákona, která s účinností od ledna 2024 konečně dostává zaměstnanecké akciové/opční programy do české legislativy. Jádrem úpravy je možnost odkladu daně a odvodů na sociální a zdravotní pojištění z okamžiku nabytí podílu nebo akcií do pozdější doby, respektive do okamžiků nově definovaných zákonem.

Když jsme loni spouštěli iniciativu #ESOPasap, přáli jsme si posun v téhle oblasti, která je pro startupy klíčová. Bohužel novela zásadní změnu v tom, jak se ESOPy v českých startupech používají, určitě nepřinese.

Pokud bychom chtěli být optimisté, můžeme brát novou legislativu jako první krok, a doufat, že i Česko pochopí, jaký přínos mohou startupy pro ekonomiku mít. A že bez široce využívaných ESOPů se revoluce nestane.

Vánoční founders dinner

Vánoční founders dinner 2023

Nicméně život jde dál, startupy jsou zvyklé si poradit i bez pomoci státu. My jsme loňský rok uzavřeli vánoční večeří U Červeného jelena a takhle to vypadalo

Nová vizuální identita

Cože? Miton má nové logo?

Jak dlouho se dá fungovat bez ucelené vizuální identity? Jsme důkazem, že minimálně 23 roků to jde. Jen to není úplně pohodlné ani účelné, zvlášť když máte chuť komunikovat a nechcete ve vizuální době splývat s pozadím. Takže jsme si na konci roku jednu pořídili.

AI okénko

  • Když chcete být v obraze o dění v AI, určitě se přidejte k tisícovce odběratelů našeho AI newsletteru.
  • Pokud chcete jít víc do hloubky a praxe, sledujte eventy pořádané v rámci série Miton AI Times. Další díl se uskuteční už 8. února.

Nové epizody Cinkátka

Jestli radši posloucháte, než čtete, náš podcast se od podzimu rozrostl o sedm nových epizod.

Nové investice

Odehrály se v rámci Miton C, což je naše parta zaměřená na krypto a web3.

Z portfolia

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat