Nová posila Miton C: Filip Široký

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

1. 2. 2024
dění v Mitonu
krypto

Jaký bude rok 2024 v kryptu? Tým našeho web3 fondu Miton C je optimistický, a navíc se rozrůstá. Posiluje o Filipa Širokého, který přichází na pozici Research Partner.

Filip Široký v Miton C

Když se Filip dostal v roce 2020 do výběru Forbesu 30 pod 30, svítil u jeho jména titulek “vědec, CERN”. Jeho odpověď na “Co děláte?” tehdy zněla: “Optimalizuji zdroj částic pro urychlovače pomocí umělé inteligence.”

O technologii blockchainu se už Filip tehdy zajímal ve volném čase, ale byl to právě slavnostní večer organizovaný Forbesem, který ho do krypta nasměroval i profesionálně. “Potkal jsem se tam s Viktorem Fischerem, chvíli jsme si povídali a pak jsem nastoupil do Rockaway Blockchain Fund,” popisuje Filip.

Co si představit pod pozicí Research Partner, na kterou Filip přichází do Miton C? “V klasickém VC by se moje pozice nejspíš jmenovala investiční manažer nebo principál. V kryptu se Research Partner používá pro investory, kteří se zabývají více technickými projekty a infrastrukturou. Když se mě ale ptají doma, co dělám, říkám, že pomáhám mladým technologickým firmám růst,” shrnuje Filip.

“V Miton C funguje všichni poměrně univerzálně, takže Filipovým úkolem je najít ve světě nové investice i pomáhat portfoliovým firmám růst. Známe se už víc než rok a sdílíme společné hodnoty, takže jsme opravdu rádi, že se nám talent Filipova formátu podařilo do Miton C přitáhnout,” komentuje partner Mitonu Ondřej Raška.

Filip ke svému příchodu do Mitonu dodává: “Líbí se mi přístup Mitonu k founderům a dlouhodobá investiční strategie. Spravujeme vlastní peníze a jsme flexibilnější než běžné fondy.”

Filip Široký, Miton C

Jaká technologie obecně tě poslední dobou fascinuje?

Zero Knowledge (ZK) kryptografie. Až donedávna ji matematici přezdívali "moon math", protože byla sice fantastická, ale naprosto nepoužitelná v praxi. Dnes je však jednou z hlavních technologií pro škálování blockchainů nebo zachování soukromí dat uživatelů ve web3.

Jaký výsek krypta/webu3 tě zajímá nejvíc?

Infrastruktura nebo decentralizované finance (DeFi). V současné době vznikají projekty, které během příštích pár let více jak stonásobně zlevní, zrychlí, zefektivní a zpřístupní web3 všem uživatelům.

Jaké projekty jsou pro tebe investičně nejzajímavější?

Ty které jsou úplně na začátku a mají za cíl se stát globální jedničkou, ale investuji i do seed a série A projektů.

Kde nejčastěji trávíš svůj pracovní čas?

V kanceláři v Karlíně nebo na zahraničních konferencích.

Co je na práci investičního manažera nejlepší?

Každý den vypadá jinak. Jsem velký technologický optimista a baví mě představovat si a spoluvytvářet lepší budoucnost.

Co je naopak nejtěžší?

Vědět, kdy vypnout.

Co jsou tvoje tři nejoblíbenější zdroje pro přehled o dění v kryptu?

Vitalikův blog, konference nebo white papery nových projektů.

A co sleduješ, abys věděl, co se děje v AI?

Import AI newsletter, kanál Two Minute Papers nebo konferenci NeurIPS.

Co u tebe prošlo časovým testem, tzn. čemu se věnuješ pravidelně už víc let?

Procházky v přírodě za poslechu podcastů nebo audioknih.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat