Co se stalo: Léto 2021

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

5. 10. 2021
dění v Mitonu
nové investice

Stalo se toho hodně. Navíc několik dalších (velkých) novinek už je hotových, jen čekají na zveřejnění. Pokud jste s námi ve spojení na Twitteru, FB, IG nebo LinkedINu, je nám ctí, a než se vše nové postupně odehraje, tady je malá rekapitulace posledních třech měsíců.

Knuspr.de

Knuspr.de. Tak se jmenuje Rohlik.cz v Německu. V srpnu pod touto značkou spustil svoje mnichovské dobrodružství, a tím v Německu (a ostatně ani v Evropě) ani zdaleka nekončí. Více o německé expanzi Rohlíku psaly třeba SeznamZprávy. Změny se nevyhnuly ani Česku, kde na pozici CEO vítáme Olina Nováka.

Pavel Vopařil ve skladu

Do zahraničí expandovala další miliardová firma z našeho portfolia, konkrétně Bonami (na fotce CEO Pavel Vopařil). Na konci léta se Bonami otevřelo pro zákazníky v Litvě a Lotyšsku, v září se přidalo Slovinsko a Chorvatsko. Více o tom psal třeba Forbes.cz.

Bonami rovněž posiluje svůj omnichannel model. Nové prodejny se otevřely v Bratislavě a v Praze na Chodově, chystá se Budapešť. Vlastní doprava Bonami Kurýr je pro změnu dostupná ve dvou nových zemích (v Rumunsku a Polsku), celkem už v pěti.

Uget Ilya

I když jsou podniky znovu otevřené, kvůli nejisté budoucnosti bojují s nedostatkem personálu. I přesto, nebo spíš právě proto stále více věříme našemu konceptu "chytré restaurace". Krize totiž nahrává digitalizaci celého odvětví a také vytváří tlak na co nejlepší pracovní podmínky. Proto jsme se nově rozhodli investovat 300 tisíc euro do B2B platformy Uget (na fotce founder Ilya Ivanov). Více se dočtete třeba na Czechcrunchi.

Karavan Campiri

Máte obytňák nebo karavan a chtěli byste svoji úvodní investici dostat zpátky? Díky Campiri to teď jde velmi snadno, můžete ho zde totiž nabídnout ostatním lidem. Jak je to s havarijním pojištěním, ptáte se? To je pokryté díky nové spolupráci Campiri s Uniqou. Více o tom píše třeba E15.cz.

VOS tým

Jirka s Ondrou se nebojí riskovat. Se svojí appkou VOS, do které jsme investovali z našeho "fondu" Miton Psychonauts, chtějí do světa. Jirka se kvůli tomu přestěhoval do San Francisca a oba rovněž opouštějí svoje úspěšné studio Qusion. Více o jejich jízdě s VOS se dočtete na Czechcrunchi.

 UlovDomov web

Chcete pronajmout byt a nemít s tím žádné starosti? IdeálníNájemce už takto spravuje 1500 bytů v hodnotě 6 mld. Kč. Podívejte se na jejich web, který prošel slušivým redesignem, stejně jako stránky UlovDomov ze stejné rodiny. Mimochodem Forbes  zařadil UlovDomov mezi nejnadějnější startupy z jižní Moravy.

Telegraficky

Chtělo by to auto, ideálně bez čekání? Drivetu se daří a neustále rozšiřuje nabídku aut v rámci svého flexibilního pronájmu. Většinou z nich se můžete svézt během pár dní. A slyšeli jsme nějaké drby o tom, že během pár dní se v nabídce objeví i první elektrické auto, prý snad BMW.

Knihobot řeší klasický startupový "problém úspěchu". Nemůže se vejít do skladu, který si pronajal letos. Není divu, když se počet knih, které nosíte k dalšímu prodeji, meziročně zhruba zpětinásobil. Jak prodat knihy přes Knihobot?

Scuk má nové kanceláře. I když slovo "kanceláře" to úplně nevystihuje, protože se Scuk přestěhoval do krásné dejvické vily se zahradou. Místnosti se tu jmenují podle míst z Harryho Pottera, a pokud jste zvědaví, pár fotek najdete tady.

V Psyonu se otevřela psychiatrická ambulance. Přibývá také pacientů, kteří prošli ketaminem asistovanou psychoterapií. Jsou jich už desítky.

Přes Donio už se vybralo přes čtvrt miliardy korun (a Donio předalo dál 100 % částky). O tom, co Donio chystá, povídal jeho šéf David Procházka v CzechCrunch podcastu.

Už jste hlasovali v Křišťálové lupě? Mezi nominovanými je třeba Rohlik.cz, Scuk, Knihobot či právě Donio.

A pokud vás zajímá krypto, sledujte Ondrův Twitter. Už brzy něco oznámíme.

 

Founders dinner září

Konečně jsme se zase mohli sejít na společné večeři. Na fotogalerii z founders dinner se můžete podívat jinde na blogu.

 

Co číst a poslouchat

Jednu ze tří nových epizod našeho podcastu:

  • Jak ochránit firmu proti hackerům? Nejlépe tak, že necháte tým, aby se nachytal. Pak už si všichni dají pozor. Zábavné, a přitom praktické povídání s Lukášem Hurychem z Twista najdete zde.
  • O tom, že firemní filantropie nezačíná, a už vůbec nekončí, když pošlete hračky do dětského domova. Když hledáte, kudy do dělání dobra, rozhovor se Simonou Bagarovou vám dá materiál k přemýšlení.
  • Nejpopulárnější epizoda Cinkátka so far. Za mikrofonem zkušený marketér Jakub Petřina, architekt značky Air Bank, a nyní CMO Rohlik Group. Nakalibrujte se, co můžete čekat od špičkového marketingového člověka.

Aby nebylo podcastů málo, doporučujeme ještě rozhovor s naším Davidem Špinarem o budoucnosti kempingu a karavaningu.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat