Co se stalo: Jaro 2021

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

13. 7. 2021
dění v Mitonu
naše firmy
nové investice

Minulé shrnutí jsme začínali zprávou o obří investici, kterou Rohlík.cz získal pro svoji evropskou expanzi. Uplynuly tři měsíce a historie se opakuje. S tím rozdílem, že díky novému investičnímu kolu má Rohlík.cz oficiální status jednorožce.

Rohlík.cz auto

Jen málokdo si umí představit, kolik tvrdé práce za tímto úspěchem je. Celému týmu Rohlíku moc gratulujeme a držíme palce, protože tohle je stále jen začátek evropského tažení české firmy.

 

Přírůstky do portfolia: Během jara přibyly do našeho portfolia hned tři projekty. A dva ubyly.

Knihobot zakladatele

Knihobot je knižní second-hand, který chce změnit způsob, jakým zacházíte s knihami. Díky maximálně jednoduchému procesu výkupu a taky maximálnímu výdělku vás chce přesvědčit, abyste přečtené nebo nedočtené knihy nenechávali v knihovně (nedejbože ve sklepě), ale poslali je hezky dál, dalším čtenářům. Tady je tisková zpráva, tady náš investorský pohled a tady investici popsal šéf Knihobotu Dominik.

Camperguru zakladatele

Karavaning vnímáme jako možnost vymanění se z přeplněných turistických destinací. Je ale nutné udržet rovnováhu mezi poptávkou a infrastrukturou (viz Forbes podcast s Davidem Špinarem). Proto jsme podpořili Campiri, které lidem zpřístupňuje obytná auta, a vytváří tak nové karavanisty, ale nově také CamperGuru, které pro ně nejen zpřístupňují, ale také nově vytváří místa pro přespání. Více o investici do CamperGuru se dočtete na na CzechCrunchi.

Mikschik i Paulas

Konec životopisů? Nelisa si klade za cíl najít vám ideální práci (pokud už ji tedy náhodou nemáte) a HR oddělením ušetří čas. Nelisa je naše nové dobrodružství společně s naším dlouholetým parťákem Filipem Mikschikem, zakladatelem a šéfem StartupJobs. Více o našich společných plánech se dočtete tady.

Michal Smida

Twisto si připsalo úspěšný exit, jeho novým majitelem se stal australský Zip. Michalovi Šmídovi a jeho týmu gratulujeme, i když nám budou na společných akcích citelně chybět.

Ne všechny investiční příběhy končí oslnivým exitem. I super projekty někdy zjistí, že je lepší napřít energii jinam než pokračovat. Velký respekt patří celému týmu Blabu, který dal příklad velmi otevřeného a upřímného odchodu ze scény. Určitě o nich ještě uslyšíme.

 

Další jarní dění v telegrafické podobě

Cílem Donio je maximálně usnadnit vybírání peněz komukoliv, kdo to zrovna potřebuje. V rámci bezmála tří set sbírek "Společně pro Moravu" můžete podpořit jednotlivé rodiny či místní podnikatele zasažené tornádem. Díky obrovské solidaritě už se na Donio vybralo přes 65 miliónů korun.

"Ambicí je pokořit letos s divizí Miton Product Discovery hranici jedné a půl miliardy obratu." Více o jedné z našich velmi úspěšných stájí, která čísla obvykle neprozrazuje a kam patří i Biano a GLAMI, se dočtete ve Forbesu.

My to víme dlouho, že jsou skvělí, ale tady je to potvrzené. Rossum je na seznamu "the 100 most promising private AI companies in the world". V Rossumu také získali zkušenou posilu z Izraele. Isaac Buahnik už provázel několik jednorožců na jejich cestě, a skvělou práci dělá i v Praze.

V UlovDomov vydali nový kvartální report k cenám nájemního bydlení. Zdá se, že ceny nájmů se začínají odrážet ode dna. Například v Praze vyšel ve 2. čtvrtletí nájem bytu 2+kk v průměru stejně jako v úvodních měsících roku 2021.

Realitní data zdarma poskytuje i Reas. Přihlaste si k odběru jejich měsíční Realitní report založený na skutečných cenách z katastru nebo se podívejte, co je nového v Atlasu cen.

Drivetu se daří. Zájem o flexibilní pronájem nepolevil ani s příchodem jarních měsíců a rozvolňování. Driveto navíc získalo spoustu peněz na rozšiřování nabízené flotily aut.

Psyon začal jako první zařízení v Evropě poskytovat ketaminem asistovanou terapii pro pacienty s depresí. Tohle je nahrávka jednoho z klientů, který terapií prošel. Doporučujeme.

Duševní zdraví je silnějším a silnějším tématem. Ukazuje to i 20miliónová investice do appky VOS, jejíž jsme byli součástí. A taky tisícovka online sezení měsíčně, které se odehrají přes Terap.io.

Karel Mařík z Grasonu mluvil o budoucnosti práce v gastronomii: "Méně zaměstnanců na HPP, víc brigádníků a flexibilita."

A když už jsme u gastronomie, minimálně tu českou čeká QR budoucnost. Qerko spojilo síly s Prazdrojem, takže QR kódy, díky kterým zaplatíte (či objednáte) bez čekání, se už možná objevily i ve vaší oblíbené restauraci.

Už třetí klub NHL trénuje se Sense Arenou. Tentokrát jsou to New Jersey Devils.

Nábytek a bytové doplňky si teď na Bianu můžete vyhledat i podle toho, zda jsou eco-friendly.

 

Co (číst a) poslouchat

P. S. Stále hledáme zvědavé a chytré lidi jako vy.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat