Startupy v časech koronaviru: Reportáž z těžkých časů

David Špinar

David Špinar

24. 3. 2020
dění v Mitonu
naše firmy

V těžkých časech se projevují charaktery. Jestli poslední týdny něco jasně ukázaly, tak rozhodně fakt, že česká technologická scéna může být pyšná, jakým množstvím talentu, odhodlanosti a kreativy disponuje. S velkou radostí sledujeme, jak kolem nás roste nová generace leaderů, kteří se snaží změnit Česko k lepšímu.

Současná situace nemá v posledních desetiletích obdoby, je proto životně nutné hledat nová řešení. To je fakt, který si dobře uvědomují i všechny “naše” firmy. V duchu naší DNA se jim v tom snažíme být parťákem. Vyhrnout si rukávy a ponořit se do práce. Děje se toho hodně a my vám teď přinášíme alespoň malou zprávu ze startupového pole. Ukazuje, že o budoucnost podnikání v Česku se nemusíme bát.

Rohlik.cz do každé rodiny

Není žádné přehánění napsat, že Rohlík v těchto dnech zachraňuje životy. Celý tým jede na tisíc procent své kapacity. Ani ta nestačí, takže firma shání další sklady a posily do logistiky.

A hlavně brzy spustí úplně nový projekt Nakup bezpečně, který vyřeší mnohé bolesti, které jsou teď s nákupem potravin spojené. Protože řekněme si na rovinu, dodržet v kamenných obchodech bezpečný odstup od ostatních je téměř nemožné. Více se dozvíte na LinkedINu Tomáše Čupra

Rohlík.cz závoz v roušce

Scuk.cz

V situaci, kdy farmářům zavřela většina míst k odbytu, je Scuk záchranou pro spoustu z nich. Scukařské komunity jedou na plné obrátky, aby si lidé mohli objednávat kvalitní čerstvé potraviny i na malých městech po celé ČR. I sklad Scuku je teď za hranou kapacity a tým by tak potřeboval nové útočiště.

Předplaťte si kulturu, podpoříte GoOut

Nejtvrdší ránu dostal z naší rodiny firem určitě GoOut. Kvůli zákazu kulturních akcí nemohou prodávat vstupenky, a nikdo neví, jak dlouho to potrvá. GoOut i tak dál plní svoji roli nepostradatelného kulturního průvodce díky sekci Kultura online

Pokud byste klukům a holkám z GoOutu chtěli pomoci, je to snadné. Kupte si vouchery, které v lepších časech směníte za vstupenku do divadla nebo koncert oblíbené kapely. Nebo aspoň šiřte výzvu na záchranu GoOutu mezi svoje kulturní kamarády. Protože GoOut by české kulturní scéně sakra chyběl, a to se nesmí stát.

Gastronomie: Grason, Qerko

Asi víte, že Grason propojuje restaurace se spolehlivým personálem. Takže je vám jasné, že po zavření restaurací nebyla jejich situace vůbec růžová. Nicméně tým Grasonu dokázal najít způsob, jak pokračovat - nabízí svoje prověřené lidi s potravinářskými průkazy firmám, které teď nemají lidí dostatek. Už pomohli Alze, Albertu nebo Scuku (přečtěte si o tom článek na iHned.cz), a kdyby vás napadlo, kde dál by mohli najít pro svoje grasony uplatnění, šiřte tohle pdf - CZ / ENG.

Těžší to má Qerko, které umožňuje jednoduché placení v restauracích. I tady je ale na obzoru úplná novinka reagující na aktuální situaci. Qerko totiž spustí funkci Přes okénko. Jednoduše si vyberete ze seznamu restaurací nabízejících výdej jídel tzv. přes okénko. Jídlo si v appce objednáte, vyberete čas vyzvednutí a zaplatíte přímo v aplikaci. Žádné čekání ve frontě s dalšími lidmi, žádné předávání peněz z ruky do ruky. To vše bez extra provize pro Qerko.

Driveto

Pokud se vám taky nechce jezdit MHD, jste na tom podobně jako spousta dalších lidí. Driveto se proto zamyslelo, jak by mohlo být užitečné, a dalo dohromady speciální nabídku aut na 4, 6 nebo 9 měsíců. Abyste se nemuseli vázat na dlouho a mohli mít auto v podstatě obratem. Chcete Driveto podpořit? Dejte o novince vědět svým známým, kterým by se mohla hodit.

Driveto nabídka aut

Trh práce: StartupJobs

Tým StartupJobs bleskově zareagoval na těžkou situaci a nabídl tři novinky, které mohou pomoci. První z nich propojuje dobrovolníky s firmami, které potřebují pomoc. Druhá pak umožňuje firmám, aby své dočasně nevytížené lidi “půjčily” někomu, kdo je zrovna potřebuje. Třetí pak nabízí umístění lidí, se kterými se firmy musejí kvůli nedostatku poptávky rozloučit.

Non-food e-commerce: Bonami, GLAMI, Biano, Displate

E-commerce zažívá těžké časy. Zákazníci nakupují online rychloobrátkové zboží a všechny ostatní nákupy omezují, protože často nevědí, co bude. Bonami proto rozšiřuje sortiment o drogerii. GLAMI a Biano zase nabízejí perfektní start pro chytré nákupy - můžete díky nim nakupovat chytřeji a jednodušeji dělat úsporná nákupní rozhodnutí. Na oživení poptávky čeká i Displate, protože krásné věci jsou třeba a v těžkých časech o to více.

Reality: UDIN, Reas

Realitní trh je teď v útlumu, i když třeba kolem nájemního bydlení v Praze se hýbe hodně věcí. Nejsou turisti a byty kupované jako investiční pro airbnb zejí prázdnotou, a tak je majitelé uvolňují do trhu. Jenže nikdo moc nechce chodit na prohlídky. 

Co nás čeká po skončení karantény? Přečtěte si analýzu výhledů realitního trhu od Reasu. Těšte se také na nový Atlas cen, který tým Reasu předělává ve spolupráci s katastrem nemovitostí.

Psyon

Psychoterapie jsou možné i online a přesně to nabízí psychedelická klinika Psyon. Pokud se necítíte dobře, což je v současné situaci víc než pochopitelné, zkuste poprosit o pomoc odborníky. Duševní hygiena je teď extrémně důležitá.

Rossum

Amerika, odkud je většina zákazníků Rossumu, je za Evropou o něco pozadu, takže zásadní dopady teprve přijdou. Nicméně se dá čekat, že AI, která šetří náklady při čtení dokumentů, je něco, co budou firmy v časech krize vyhledávat.

Twisto

Pokud pandemie něčemu nahrává, je to rozhodně bezhotovostní a bezkontaktní placení. A možnost si odložit platbu se taky může hodit. Twisto je na tohle všechno vynikající tool, takže tým dělá naplno na tom, aby služba fungovala pro všechny a 100%.

Sense Arena

Kulturní akce jsou zrušené a sportovní taky. Sense Arena může sportovcům v těžkých časech poskytnout alespoň malou útěchu. Když vám zruší všechny zápasy a tréninky, můžete trénovat techniku střelby alespoň ve virtuální realitě. Ostatně možná se ve VR za chvíli sejdeme všichni :)

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat