„Opravdové umění na každou stěnu.” 100ks nabídne umělecké tisky

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

23. 9. 2022
nové investice
dění v Mitonu

Co je lepší? Bílá stěna, nebo plakát z Ikea? Zajímavou alternativu, a to i sběratelsky, nabízejí umělecké tisky z limitované série. Proč o tom píšeme? Protože do projektu, který jde tímto směrem, jsme investovali.

Klaudie Hlavatá | Hořící slunce

Nově spuštěný projekt 100ks nabízí kurátorovaný výběr uměleckých tisků, a to v limitovaných řadách po sto kusech. Za jejich kvalitu ručí na 100ks zkušení kurátoři. Cílem je přinést na trh dostupné umění od současných českých umělců a umělkyň. 

Zakladatel 100 ks Jakub Svoboda

„100ks vzniklo z jednoduché potřeby. Chtěl jsem domů současné umění, ale bylo těžké pro mě si vybrat. Trh je roztříštěný a pro laika nepřístupný. Druhou bariérou je samozřejmě cena originálních děl,” popisuje zakladatel projektu Jakub Svoboda.

Na webu 100ks.cz lze vždy pořídit originál, ale především i jeho dostupnější formu, umělecký tisk. Těch vzniklo vždy sto a všechny jsou podepsané autory a očíslované, v cenovém rozmezí od 2700 do 7000 Kč. Vytištěné jsou pigmentovými inkousty ve špičkové muzejní kvalitě na 100% bavlněný papír a mají světlostálost garantovanou 100 let. Pořídit je lze již zarámované, chráněné plexisklem s UV ochranou v galerijním standardu.

Matěj Lipavský

Jaká je výhoda projektu pro samotné umělce? „100ks nabízí umělcům novou cestu k zákazníkům, aniž by se museli starat o marketing. I přes větší cílovou skupinu jde stále o limitovanou sérii, nad kterou má autorka 100% kontrolu. Ten největší benefit, jak ho vnímají i sami umělci, je rozšíření povědomí nejen o nich samotných, ale i o současném českém umění jako celku, mezi nesběratele,” vysvětluje Jakub Svoboda.

100ks - detail podpisu

Proč jsme se v Mitonu rozhodli pro seedovou investici? „I v oblasti umění na sebe strhává čím dál více pozornost umělá inteligence. Během pár let můžeme čekat nekonečnou záplavu umění generovaného AI. Bude tak ještě složitější odlišit originální tvorbu. Pro autory bude těžší zviditelnit se, aby se mohli věnovat své tvorbě naplno,” komentuje aktuální trend partner Mitonu Michal Jirák.

[Více o budoucnosti umění v souvislosti s rozvojem AI píšeme tady]

„O to důležitější bude podpora umění, za kterým je lidská ruka a příběh. Investice do 100ks je naším prvním příspěvkem v této oblasti. Chceme tak podpořit české umělce a všem nám ostatním dopřát výběr obrazů s garancí originality, kvality a v dostupném formátu,” dodává.

Ester Knapová | Kombajny

Díla, která zákazníci najdou v nabídce 100ks, jsou přehledně řazena do tematických sérií. První tři vybral kurátor a kunsthistorik Petr Vaňous, konkrétně jde o série Figurace, Krajina a Nový jazyk malby, který dává prostor abstraktnějším dílům. Aktuálně je v nabídce 22 děl od 18 umělců a každé dílo je dostupné v počtu 100 kusů. V následujících měsících je v plánu přidávat jednu novou tematickou sérii měsíčně.

Pokud se ukáže, že mají zákazníci o limitované edice tisků zájem, vyrazí 100ks z Česka do dalších evropských zemí. I zde by zůstal důraz na dostupnost, jednoduchost volby a lokální umělce.

www.100ks.cz

Tisk na stěnu - 100ks

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat