Českou virtuální realitu testují i kluby v NHL

Tomáš Matějček

Tomáš Matějček

6. 9. 2018

  • Miton investuje do českého startupu Sense Arena.
  • Spolumajitelem je trenér extraligového Liberce Filip Pešán.
  • Trénink ve virtuální realitě testoval i klub NHL Boston Bruins.

Founder Sense Areny Bob Tetiva

Představte si virtuální realitu, díky které se mohou zlepšovat hokejisté všech úrovní. Stačí aby si nasadili speciální brýle a vzali do ruky hokejku, jak jsou zvyklí. Pak už mohou trénovat střelbu na bránu prakticky bez omezení. Žádné čekání na volný led, žádný sparing partner, který jim musí přesně nahrát.

Virtuální realita je buzzword, který má na papíře tisíce využití, aplikace do praxe však zatím pokulhává. To platí i pro sportovní prostředí. Když jsme proto viděli, jak funguje Sense Arena, produkt si okamžitě získal naši pozornost. “Konečně,” chtělo se nám říct, po všech těžko použitelných VR produktech, které jsme dosud viděli.

VR trénink

Sense Arena nabízí velmi realistické prostředí hokejové arény, které simuluje hokejový trénink, konkrétně různá cvičení na zdokonalení přihrávky, střely, souhry a hokejového myšlení. A to jak díky propracované aplikaci, tak díky speciální hokejce, která propojuje virtuální realitu s fyzickým světem.

V Mitonu se nám na Sense Areně líbí hodně věcí. Produkt, tým, jeho globální ambice i možnost rozšíření na další sporty. S týmem jsme byli v kontaktu již od jara, a protože je firma úspěšná, rozhodli jsme se investovat stovky tisíc euro. Díky tomu jsme v Sense Areně získali menšinový podíl. A protože vizi věříme, chceme firmu v jejím rozvoji podporovat dlouhodobě.

Za vším stojí malý český tým. Zakladatel Sense Areny Bob Tetiva a jeho kolegové vyvíjí samotný interaktivní 3D software Sense Areny a zároveň i technologii zpětné vazby do fyzické hokejky, kterou drží hráč v ruce. Propojení s profesionálním hokejovým světem pak zajišťuje mimo jiné i Filip Pešán, trenér extraligového Liberce, který je současně spolumajitelem Sense Areny.

Filip Pešán

Filip Pešán zároveň drží dohled nad tvorbou a metodikou jednotlivých tréninkových cvičení, a to především pro úroveň profesionálního hokeje: “V každém sportu a v hokeji snad ještě víc, je nejdůležitější hráčova hlava! Když má pomalé reakce, špatný prostorový odhad, postřeh, nemůže z něj vyrůst špičkový hráč. To je přesně důvod, proč u nás v Liberci Sense Arenu používáme. Tisíce opakování konkrétních cvičení, jejichž správné provedení si hráč daleko rychleji osvojí, je unikátní výhodou tréninku ve VR,” říká k tomu Filip Pešán.

Nadšení byli ze Sense Areny i hráči klubu NHL Boston Bruins, který se tréninkem v české virtuální realitě chlubil i milionu fanoušků na svém Instagramu.

Fotografie ke stažení

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat