Spouštíme nový fond zaměřený na web3/krypto projekty (QAs)

Ondřej Raška, Miton

Ondřej Raška

8. 11. 2021
krypto
dění v Mitonu

Po čtyřech letech strávených v krypto ekosystému zastřešujeme naše aktivity pod hlavičku fondu nazvaného Miton C. Naše aktivity jsou založené na důvěře v principy web3, které dávají šanci na řešení některých velkých problémů současného světa. Pro nové investice máme připraveny stovky miliónů korun.

Tým Miton C

Proč teď?

Spekulace okupují 99 % konverzací o kryptu. Chceme, aby se víc mluvilo o potenciálu web3/krypta zlepšit svět.

Proč krypto?

Náš současný svět má hodně problémů. Principy, na kterých je založený web3, nabízí naději na vyřešení alespoň části z nich. Krypto/web3 je pro nás nový internet. Internet hodnoty a globální koordinace lidí.

Co je web3?

  • Web1 (cca 1990-2005) charakterizovaly otevřené, decentralizované protokoly. Většinu vytvořené hodnoty získali uživatelé a tvůrci systému. Nicméně uživatelé byli primárně pasivními konzumenty obsahu, bez možnosti se na jeho tvorbě podílet.
  • Web2 (cca 2005 a dále) přinesl uživatelům obsah nejen konzumovat, ale i vytvářet. Většina takto vytvořené hodnoty však připadne platformám, nikoliv tvůrcům. Web2 je tak charakterizovaný dominancí několika platforem, které vlastní a monetizují osobní data svých uživatelů. Např. Wikipedia, Youtube, Facebook. Backend a data jsou centralizovaná.
  • Web3, jehož éra právě začíná, umožňuje uživatelům tvořit a současně získat většinu vytvořené hodnoty. Backend a data jsou na blockchainu, tedy decentralizovaná. Uživatelé jsou současně tvůrci a spolumajiteli (dat, práv i digitálních assetů). Tokeny umožňují sladit motivaci a ekonomické zájmy lidí. Web3 je navíc založený na open source principech, tedy kdokoliv může vzít již existující řešení a použít ho pro další vylepšování. Každý problém tak stačí vyřešit jen jednou.

Zajímavé zdroje:

Jaké projekty hledáte?

Aktuálně se v kryptu řeší základní infrastruktura - blockchainy, L2, škálování, bezpečnost, vývojářské nástroje, atp. Ty teď mají největší pozornost. Je to podobné, jako když byla v roce 2000 nejhodnotnější firma na světě Cisco, výrobce hw/sw infrastrukturních prvků internetu, a dnes Cisco oproti FAANG (tedy MANGA) nikdo neřeší. Začínají také vznikat první projekty nad rámec základní infrastruktury: DeFi projekty, první DAOs, projekty zaměřené na sbírání umění či digitální identitu.

Věříme, že největší přidanou hodnotu budou mít projekty a týmy, které přiblíží web3 uživatelům. Vstupní brány. Budou řešit konkrétní potřebu, budou mít skvělé UX a budou mít největší pozornost lidí. Takové projekty hledáme, a jejich týmy chceme podpořit - finančně, zkušenostmi, prací, lidmi... Ostatně projekty zaměřené primárně na koncové uživatele byly vždy základním zaměřením Mitonu.

Jsme také připravení budovat vlastní web3 projekty, jako tomu bylo v případě Chainkeepers (viz níže). Pro ty hledáme talentované týmy, my umíme dodat znalost web3/krypto, zkušenosti i finance.

Jakým způsobem budete investovat?

Chceme spíše méně projektů, kterým budeme mít prostor se věnovat. Takových, které nám dávají osobně smysl, protože se snaží změnit svět k lepšímu. Chceme pracovat s týmy, s nimiž sdílíme hodnoty a pohled na svět. Nemáme žádný horizont, kdy bychom potřebovali získat nějaký výnos nebo zavřít fond. I tento princip kopíruje přístup Mitonu jako celku k investování.

Kolik máte připraveno peněz?

Stovky miliónů korun jsme již investovali a další stovky miliónů korun máme připravené na budoucí investice.

Jaké projekty patří do portfolia Miton C?

Marinade

Jeden z nejzajímavějších projektů v DeFi a na Solaně a rovnou i příklad, proč není označení Miton C jako "fondu" adekvátní. Do Marinade jsme neinvestovali výměnou za ekvitu ani tokeny. Projektu pomáháme růst jinými způsoby. Byli jsme prvním velkým uživatelem služby a do jejího rozvoje jsou úzce zapojení hned dva členové týmu Miton C, jak ilustruje následující, tragicky osvětlená fotka ze Solana Breakpoint.

Marinade team and Solana Foundation

Marinade je aktuálně jeden z největších projektů na Solaně a top50 největších v DeFi (dle TVL = total locked value, zdroj). Služba umožňuje tzv. likvidní staking (Solana je blockchain s "proof of stake" mechanismem), a to tak, že uživatelé přes Marinade zapojí své SOLy do zabezpečení sítě a Marinade jim vydá tokenizovaný podíl ("m-SOL"), se kterým mohou dále operovat v DeFi.

Marinade buduje decentralizovanou organizaci (DAO), která rezervovala 70 % svých tokenů jako podíl k rozdělení svým uživatelům, spolupracovníkům a projektům, které ji posunou dále. Jedním z členů nejužšího týmu je Čech Michael Repetný.

Chainkeepers

Nad projektem likvidací a zlepšování cen v DeFi jsme v Miton C začali vážně přemýšlet koncem roku 2020. Projekt ChainKeepers vznikl letos v létě jako spin-off Miton C. Projekt vede jako co-founder Ondřej Vostal, původně člen Miton C.

V ChainKeepers vyvíjí autonomní boty, kteří vylepšují a stabilizují ceny v celé DeFi ekonomice. Aktuálně sedmičlenný tým se skládá ze špičkových programátorů, datových vědců, matematiků a síťových specialistů. Za sedm měsíců práce a učení existuje software, který za posledních 30 dnů získal 4.5 % z nejkompetitivnějšího trhu likvidací, kde bylo v posledním půlroce možné vydělat 1717 ETH.

"DeFi je plné spekulací, volatilita vysoká, ceny neefektivní, je tedy co zlepšovat," říká k projektu jeho leader Ondřej Vostal.

V České Republice i na Slovensku jsou ChainKeepers jedni z mála, kteří se chtějí zlepšování cen a stabilizaci DeFi ekonomiky věnovat systematicky a na světové úrovni. "V kryptu je hodně technických lidí a programátorů, často ale chybí fintech expertíza. V tom vidíme naši příležitost. Ambicí ChainKeepers je ovládnout do pěti let 5 % objemu v DeFi. To může v absolutních částkách činit až kolem 1 miliardy zobchodovaných dolarů denně," dodává Ondřej.

Index Coop

Globální decentralizovaná organizace (DAO), která vydává a otevřeně spravuje tokenizované kryptoměnové indexy, obdobu akciových indexů. Index Coop v současnosti spravuje zhruba 0,5 miliardy dolarů investovaných uživateli.

Pozice v jednotlivých indexech budujeme téměř od začátku Index Coop. Skrze tyto indexy, které lze kdykoliv směnit za jejich podkladová aktiva, se podílíme na správě a směrování spektra projektů v decentralizovaných financích (princip tzv. meta-governance).

Projekt postupně vytváří další indexy, zaměřené například na web3 nebo metaverse, a místo u stolu při jejich vzniku nám dovoluje mluvit s leadery daných oblastí.

Další projekty najdete na webu Miton C.

Další otázky?

Zeptejte se nás: 👩‍🚀 David, 🧙 Jirka, 🎪 Míša, 🥋 Nikos, 🤹‍♂️ Ondra

Na úvodní fotce tým Miton C: zleva Nikos Balamotis, David Bala, Ondřej Raška, Jiří Zlatohlávek.
Foto: Filip Kartous

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat