Miton a Rossum se spojily, aby naučily počítače číst

David Špinar

David Špinar

22. 2. 2017

https://rossum.ai/Společnost Rossum Ltd., kterou založili tři světově uznávaní experti na umělou inteligenci z Elektrotechnické fakulty ČVUT, se oficiálně spojila s investiční skupinou Miton. Ta do ní kromě peněz investuje i zkušenost s budováním technologických firem a bude se také aktivně podílet na společných projektech v oblasti umělé inteligence. Poslední měsíce pracují na automatickém čtení dokumentů, které může každý den ušetřit spoustu administrativní práce milionům lidí na celém světě. Aktuálně učí počítače číst faktury. Těch se každý den na světě vytvoří více než miliarda. Rossum má ambici být světovou jedničkou v získávání a zpracování dat z faktur.

Tým Rossumu po podpisu spolupráce

“Myslíme, že Miton je pro nás ideální partner. Ve firmách, do kterých investují, jsou zároveň aktivními spolutvůrci produktů. Jejich historie ukazuje, že právě tento přístup je velmi přínosný a my věříme, že velmi pomůže i nám,” říká Tomáš Gogár ze společnosti Rossum a jeho kolega Petr Baudiš doplňuje: “Pro náš hodně technicky zaměřený tým je to nová zkušenost. Věříme, že Miton může vstup do oblasti umělé inteligence posunout dopředu."
 
Miton v začínající společnosti Rossum získal třetinový podíl. Zakladatelé vlastní majoritní podíl akcií. Dalším společníkem je Startup Yard, který pomohl odstartování business myšlenky a na jehož akci Demo Day 22.02.2017 bylo partnerství poprvé oznámeno.

Do týmu Rossum patří Petr Baudiš, který před třemi lety začal pracovat na projektu, jež se stal nejlepším open-source softwarem na odpovídání otázek na světě. Dále do týmu patří Tomáš Gogár, který dostal ocenění IBM za nejlepší českou mobilní aplikaci a Tomáš Tunys, který spolupracoval  s Microsoft Research. Za Miton bude do projektu aktivně zapojen i Ondra Raška, který se poslední roky zabývá obchodními příležitostmi v oblasti deep learningu.
 
„Spojení s Rossumem je unikátní šance. Sešel se špičkový tým s obrovskou tržní příležitostí. To vše navíc v pravý čas, kdy technologie hlubokých neuronových sítí přepisují zavedené obory,“ uvádí Ondřej, zakládající partner Mitonu.

Společně se věnují výzkumu směřujícímu k praktickému využití hlubokých neuronových sítí na získávání informací z dokumentů tvořených lidmi. Mohou to být například vědecké články, webové stránky či jakékoli jiné dokumenty. 

O Rossum

Rossum je startup, který vyvíjí technologii na bázi umělé inteligence, která umožňuje strojům číst dokumenty podobným způsobem, jako to dělají lidé. Tato unikátní technologie umožňuje počítačům lépe porozumět struktuře a sémantice celého dokumentu. Díky tomu budou moci počítače lépe pomáhat lidem při jejich každodenní práci v kanceláři nebo na internetu. 

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat