Michala Gregorová
Petr Koubský je vedoucí vědecké rubriky Deníku N a spolumoderátor podcastu Sféry o technologiích, vědě a společnosti. Ve svých textech se dlouhodobě zabývá AI. Je srovnání dnešní AI revoluce s revolucí průmyslovou adekvátní? V čem je AI rozhodně lepší než člověk? A proč přestane stačit být průměrný?
„Někteří lidé dělají z AI šarlatánství. Snaží se jen vydělat na workshopech, jak promptovat, ale za moc to nestojí. Je to nevyhnutelný vedlejší důsledek každé moderní technologie, ale akorát to mate lidi,“ otevírá rozhovor Petr hned poté, co prozradí svoje nejoblíbenější sci-fi knížky (jejich seznam najdete níže) a rýpne si do Isaaca Asimova.
Pro širokou veřejnost je stále nejzajímavější ChatGPT. Podle Petra by se pozornost měla obracet ke specializovanějším AI nástrojům, jako je Elicit nebo Readwise Reader, které slouží k inteligentní práci, například s vědeckou literaturou. Zásadní věci se ale dějí i na poli robotiky, kde se AI učí reálným věcem.
Velká příležitost v komerční sféře a hlavně pro startupy je pak podle něj ve zlepšování a zrychlování strojového učení. A pak už se jen čeká, až produkt koupí velká firma z USA.
Srovnání AI s průmyslovou revoluci může být podle Petra Koubského na místě. Míra náhrady za duševní práci je srovnatelná s náhradou za manuální práci. Umělá inteligence má ale pořád své limity a často selhává.
AI je lepší než člověk hlavně v rozpoznávání pravidelností a vzorců. Umí se nad prostředky shromážděné lidmi zamyslet líp. „Je to perfektní stroj na hledání užitečných informací vytvořených lidmi, který se v nich vyzná líp než oni sami.“
Více o budoucnosti AI a Petrově práci se dozvíte ve videu nebo ve své oblíbené podcastové appce.
Obsah rozhovoru s Petrem Koubským
00:00 Jaké knihy Petr čte, proč má rád klasiku a jaké je podle něj nejlepší sci-fi
04:14 Podcast Sféry, jak se Petr věnuje AI, užívání umělé inteligence v robotice
08:54 Situace ohledně AI v Evropě a ČR, jak se média staví k AI tématům, promptování jako věda
14:51 AI revoluce vs. průmyslová revoluce, použitelnost umělé inteligence a její limity
20:21 Koho by si Petr Koubský pozval do podcastu, o Peterovi Thielovi a Stevu Jobsovi, tipy na knihy o AI
25:33 Startupové příležitosti v AI, budoucnost Applu a regulace AI v Evropě
31:32 Vzdělávání umělé inteligence ve školách, problémy českého školství a potenciál společenských věd
38:45 Role novinářů v dnešní době, koho AI nahradí
42:24 Co Petrovi pomáhá rozumět světu, o psaní textů
49:22 Které nástroje Petr používá pro svou práci
Seznam sci-fi knih zmíněných v rozhovoru (+ Paul Graham)
Sdílet článek
Oba mají blízko k AI, každý ale z jiného úhlu. Zatímco Stanislav Fort je AI výzkumník, který prošel Google DeepMind i Anthropicem, a nyní je zakladatelem AI startupu, Kristina Fort se zabývá umělou inteligencí z pohledu governance a regulace. Jaký je rozdíl mezi Anthropicem a OpenAI? Proč se tak málo mluví o obecné umělé inteligenci? A proč musí být regulace AI flexibilní?
Tereza Tížková z E2B buduje vztahy s vývojáři a AI agenti jsou její každodenní téma. Z podstaty své práce je totiž neustále v kontaktu s novými AI nástroji, a má tak velký vhled do toho, co se na tech scéně děje. Co všechno už AI agenti umí? Proč už je využívají i velké firmy? A proč si myslí, že je hloupost označovat AI agenty jako hype?
Startup Grason, který v roce 2018 založili Karel Mařík s Jarmilou Kowolowskou jako platformu pro flexibilní zajištění restauračního personálu, vstupuje do nové fáze. Jeho novým majitelem se stal Miton, který byl v Grasonu od roku 2019 investorem, a novou CEO Anna Pánková. Ta má za úkol Grason rozvinout novým směrem, tak aby restauratérům sloužil ke kompletnímu personálnímu řízení jejich podniku.