ESOP? ASAP

Michala Gregorová, Miton

Michala Gregorová

28. 3. 2023
HR
dění v Mitonu
ESOP

Taky vás štve, jak je v Česku všechno kolem ESOPů těžkopádné a složité? V tom případě nabízíme akci. Podpořte iniciativu #ESOPasap a zkusme situaci změnit k lepšímu společně.

ESOPasap

Tisková zpráva, 28. března 2023

České startupy toho od státu nepotřebují moc, většinou hlavně klid na práci. Pokud se už ale od technologických firem ozývá opakované volání, pak po lepším legislativním a daňovém uchopení zaměstnaneckých akciových programů (ESOP). 

Přitáhnout zájem k problematice ESOP v Česku chce naše nová iniciativa ESOPasap, kterou ještě před zveřejněním podpořily hlavní VC fondy i přední startupy.

 

Startupy se mohou stát tahounem české ekonomiky. K tomu ale potřebují přitáhnout špičkové lidi. Země, které už ESOP podporují, rychle získávají náskok - Česko mezi nimi není. A to i přes to, že je už dva roky signatářem dokumentu EU Startup Nation Standard. Jeho součástí je příslib, že stát pro ESOPy stanoví pravidla ušitá na míru startupovému ekosystému.

“Česko má na to, stát se jedním z evropských technologických center. Máme v ruce spoustu dobrých karet - talentované, podnikavé lidi, dobré technologické vzdělávání, příjemné podmínky k životu… Nicméně pokud mají startupy přitáhnout špičkové lidi z Česka i zahraničí, potřebují ještě osvícenější přístup státu, mimo jiné právě k ESOPu,” komentuje potřebu změny partner Mitonu Tomáš Matějček.

ESOPasap loga

Že jde o téma, které trápí celý startupový ekosystém, svědčí podpora, kterou iniciativa získala. Přidaly se startupy jako Rossum, Rohlik nebo Mews, a také přední česká VC.

 

Proč jsou lepší pravidla potřeba?

1. ESOP zvyšuje šanci na úspěch

Lepší podpora ESOPu = více Rohlíků, ProductBoardů a Avastů pro Česko. Díky ESOPu se zaměstnanci stávají spolumajiteli, což má zásadní vliv na jejich motivaci.

2. ESOP přitahuje talent

Ti nejlepší si dnes mohou vybírat z nabídek z celého světa. Když budou české firmy moci využít ESOPy jednodušeji, budou mít větší šanci přitáhnout ty nejlepší z Česka i zahraničí.

3. ESOP podporuje další podnikatelskou aktivitu

Úspěšní lidé z technologické sféry vracejí vydělané peníze zpět do ekosystému. Více zaměstnanců s ESOPem znamená více úspěšných startupových příběhů.

 

Problematické aspekty současné české reality shrnuje webová stránka iniciativy. Součástí je i rozcestník na praktické informace k ESOPům. Je zde rovněž možné se k podpoře iniciativy zapojit.

Přidejte svoji firmu mezi podporovatele: www.esopasap.cz

Meeting Glami - Cocuma

foto: Cocuma pro GLAMI

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat