Dva roky psychedelické terapie v Česku: Stovky klientů a nadějné vyhlídky

Václav Štrupl, Miton

Václav Štrupl

20. 3. 2023
duševní zdraví
naše firmy

Možná jste už v médiích zaznamenali první rozhovory s pacienty, kteří v Česku prošli ketaminem asistovanou psychoterapií: objevily se v DVTV, na Aktuálně i jinde. Když jsme před třemi roky oznamovali naši investici do Psyonu, doufali jsme právě v tohle – že se podaří rozběhnout psychedelickou kliniku, jež bude pomáhat lidem, kteří nenašli pomoc nikde jinde. Jak se to celé povedlo dotáhnout až do současného bodu?

Psyon - ketaminem asistovaná psychoterapie

Psyon se otevřel na podzim 2019, s ketaminem asistovanou psychoterapií (KAP) jeho tým začal na konci roku 2020. Tím se Psyon stal první evropskou psychedelickou klinikou. Od té doby prošlo tamním terapeutům rukama 150 klientů, s nimiž uskutečnili více než 250 ketaminových sezení.

Zájem je ale mnohem vyšší a aktuálně jsou termíny plné na několik měsíců dopředu. Naštěstí je jako zdravotnické zařízení nově zkolaudovaná i druhá část budovy na Praze 6, ve které Psyon sídlí – to pomůže kapacitu významně navýšit a nabídnout pomoct ještě většímu množství lidí.

Psyon recepce

„Za ty dva roky jsme se řadu věcí naučili,“ říká jeden za zakladatelů Psyonu, psycholog Stanislav Milotinský. „Dokázali jsme rozběhnout fungující zdravotnické zařízení s více než 20 zaměstnanci. Profesně velmi vyrostl celý náš personál včetně terapeutů a poskytuje nadstandardní profesionální i lidskou péči. Vidíme, že naše práce má smysl, funguje, ale zároveň, doufám, zůstáváme velmi pokorní. Pravidelně se vzděláváme, sdílíme zkušenosti a k péči přistupujeme s velkým respektem. Vzhledem k povaze a velikosti toho, co děláme, jsem přesvědčen, že nabízíme léčbu světové úrovně,“ dodává.

Jednou z věcí, kterými je Psyon mezi psychedelickými zařízeními celosvětově raritní, je smluvní spolupráce se zdravotními pojišťovnami včetně klíčové VZP, u níž je v tuzemsku pojištěných nejvíce lidí.

Díky tomu se podařilo dramaticky zlepšit dostupnost KAP – oproti původním 25 tisícům nyní klienti za péči zaplatí zhruba 7 tisíc korun. Lidé, kteří si nemohou dovolit ani sníženou částku, mají navíc k dispozici Mitonem spolusponzorovaný fond. Pro srovnání: v zahraničí se cena obdobné terapie pohybuje mezi 2 a 8 tisíci dolary/eury (tedy, řekněme, mezi 45 a 180 tisíci korun).

Širší kontext k dění ve světě psychedelik vám nabízí náš loňský podcast, kde byl hostem Stanislav Milotinský

 

Když Psyon začínal, nabízel pomoc pacientům s depresivní poruchou. I to se postupně změnilo a nyní je výčet indikací širší. Ketaminem asistovaná psychoterapie je tím pádem dostupná také pro poruchy příjmu potravy, PTSD, závislosti či úzkostné poruchy.

Výsledky tohoto typu péče o duševní zdraví je důležité průběžně prověřovat. Účinnost KAP se proto měří jednak pomocí dvojice standardizovaných dotazníků (GAD-7 pro úzkost a PHQ-9 pro depresi) a jednak klinickým zhodnocením stavu klienta.

„Můžeme říct, že i jednorázová zkušenost s ketaminem v rámci našeho psychoterapeutického modelu funguje a má efekt i po měsíci od aplikace,“ potvrzuje Stanislav Milotinský. „Klienti navíc velmi často referují změnu i běžně neměřitelnou na symptomatologických škálách, která představuje posun v hlubších a základnějších aspektech jejich prožívání a fungování.“

 

Nerozšiřoval se jen seznam indikací, ale také šíře služeb, které Psyon nabízí. K psychedelické terapii přibyla psychiatrická ambulance, kam se můžete objednat na konzultaci, i když psychedelika zkoušet nechcete. Na klinice můžete také absolvovat „obyčejnou“ psychoterapii a najdete tu i dětskou klinickou psychologii.

Psychiatrická ambulance

Důležité jsou i klinické studie, kterých se Psyon účastní. Díky nim se daří dále a podrobněji vyhodnocovat účinky psychedelických látek při léčbě duševních onemocnění. Během uplynulého roku se klinika zapojila například do studie s prolongovanou formou ketaminu, ještě letos začne studie s látkou 5-MeO-DMT, od roku 2024 by se pak Psyon měl zapojit také do rozsáhlé studie zkoumající použití psilocybinu. Ve všech uvedených případech je cílem léčba depresivní poruchy.

Vedle toho klinika jedná také o možné budoucí účasti ve studii MAPS, při níž se k léčbě posttraumatické stresové poruchy využívá látka MDMA. Poslední dvě uvedené studie spadají do III. fáze klinických hodnocení, to znamená že těsně předchází vlastnímu zařazení látek psilocybin a MDMA do běžné lékařské praxe.

Jaké má Psyon plány? Je potřeba zvýšit kapacitu, čemuž pomůže jak rozšíření stávajících prostor, tak zvažovaná expanze do dalších tuzemských měst, ale nejen tam. Díky kontaktu s kolegy v zahraničí totiž bezpečně víme, že Psyon pracuje na špičkové úrovni a v mezinárodním srovnání bez problémů obstojí. Logicky proto uvažujeme o rozšíření také za hranice Česka.

Psyon skupinka

K jakémukoli dalšímu rozvoji je nezbytné školit terapeuty, kteří jsou zásadní pro to, aby mohla KAP klientům pomáhat. Abyste si dokázali dobře představit, jak klíčoví jsou terapeuti pro úspěch této metody, poslechněte si zkušenosti klientů Psyonu, na které odkazujeme výše.

„Plánujeme letos spustit kurz KAP pro terapeuty a dále rozšiřovat péči. Důležitá je také osvěta. Přece jen je stále pro většinu lidí spojení psychedelik a léčby duševních poruch velkým překvapením. Je ale vidět, že se v tomto vnímání veřejnosti, snad i díky naší činnosti, mění k lepšímu,“ uzavírá Stanislav Milotinský.

---

Autor článku je hlavou Miton Psychonauts, našeho fondu zaměřeného na investice v rámci duševního zdraví.

Sdílet článek

Mohlo by vás zajímat